‘We denken nog even na over een locatie’ kreeg ik terug op de app.

Een locatie voor wat? Nou voor de pre wedding shoot. Wanneer ik jouw trouwfotograaf ben zit deze shoot bij het wedding arrangement in.
Tijdens deze shoot leren we elkaar wat beter kennen, jullie weten hoe ik fotografeer en ik weet gelijk hoe groot jullie kansen zijn in het volgende seizoen van Holland’s next Top Model.

En, schiet de stress tot presteren er gelijk in? Berg dat dan maar weer op, want geloof me, ik maak van iedereen een instant model.

Misschien kom jij het best tot uiting in je eigen veilige bubbel, dan kom ik je joinen in die bubbel.
Maar wacht, misschien kom jij helemaal tot bloei wanneer ik je uit je comfort zone haal, ik voel het aan en speel hierop in.
Linksom, Rechtsom, intiem of all out, jullie zijn winnaars en de foto’s daarmee ook.

Anyway, waar o waar gaan we shooten?
Een vraag waar zowel klanten als fotografen steeds weer mee geconfronteerd worden.
En vraagstukken, die moeten getackeld worden.
Daarom geef ik jou, als klant of fotograaf, in dit blog 10 tips voor het vinden van jouw ideale shoot locatie.

Geen zin in lap tekst? Scroll dan naar einde voor mijn klassiekers.

Soesterduinen

Let’s jump right in!

 

1. Persoonlijk verhaal

Waar gaan jullie heen op die eerste mooie dag van het jaar? Waar komen jullie graag in vakanties? Welke locatie vertelt een verhaal over jullie? De meest sprekende shoots komen voor mij op locaties waar een persoonlijk verhaal van de klant ligt. Daar waar de eerste date beleefd werd, een natuurgebied waar een familie graag gaat wandelen. Musea, dierentuin, attractiepark, food truck festival of waar je maar graag komt.

2. Seizoen

Dit is zo belangrijk, pas je locatie aan het seizoen aan. Vlieg zomers de duinen in, zoek het bos op in de herst, bezoek een sfeervolle stad in de winter en geniet van ieder wandelgebied in de lente. De bloesemperiode (april) en de bloei van de heide (augustus) zijn ook altijd top, zonde om te laten gaan. Heide vond ik rond Breda, op de Utrechtse Heuvelrug en natuurlijk Posbank Arnhem.

3. Diversiteit

Voor mij werkt het prettig om een omgeving te hebben waarin weidsheid te vinden is. Prachtig om zelf in de weidsheid van de natuur opgenomen te worden, oeh klinkt lekker geromantiseerd dit he. Maar ik zeg ook altijd, meer dan een smal paadje met een rij bomen links en rechts daarvan heb ik niet nodig. Juist ook dat dicht begroeide doet het zo goed op foto’s. Prachtige foto’s waarin je zelf het onderwerp bent versterkt door vervaagd op de achtergrond prachtige bomen te zien.
Je kunt ook denken aan een locatie waar bijvoorbeeld een mooie ruïne of kasteel staat, met wandelpaden, bruggetjes, een plas water somewhere en als bonus ergens een omgevallen boomstam. Wat ik bedoel is, zoek een plek waar je meerdere settings op kan zoeken, zo heb je diversiteit maar in eenheid.

De Metaal Kathedraal Utrecht

4. Bereikbaarheid

Heel belangrijk, ga de bereikbaarheid na. Zowel praktisch als in parkeergelegenheid maar ook is het wel haalbaar? Denk bijvoorbeeld aan het henschotermeer, prachtig, maar aangezien er zoveel campings omheen liggen zijn de kansen voor een geslaagde shoot in de schoolvakanties zeer klein. Veel te druk, massa, en zo kun je de locatie niet benutten. Ga hier vooral heen in het voor of naseizoen. Ben je met een gezelschap met kinderen, kies dan voor een locatie direct aan de parkeerplaats. Niemand heeft zin in jankende kinderen want ‘mijn benen zijn zo moeeeehoeeeeeee’ (vergeet ook geen snoepkoekdrinkenchocoladepakket)

5. Google Maps

Echt, in mijn eerste weken als fotograaf ben ik elk zoekwoord gerelateerd aan een potentiele shootlocatie nagegaan.

 • Landgoed
 • Bos
 • Kasteel
 • Park
 • Beachclub
 • Kas
 • Lunchroom

Google is zoals altijd je beste vriend, je ziet gelijk foto’s en recensies en hoe ver het van je vandaan is. Hup, klik naar een website en je gooit er wanneer nodig een bericht achterna of er shoot mogelijkheden zijn.

6. Instagram

Ja hoor, volgen maar al die fotografen en andere leveranciers die je aan een shoot locatie kunnen helpen. Wanneer ik een locatie zie de me aanspreekt klik ik op de knop ‘opslaan in collectie’ en zet hem in een mapje ‘shootlocaties’. Ideaal wanneer ik bruidsparen shoot verder van mijn woonplaats. Ik ga het mapje na met ook veel betaalde locaties (fabrieken etc.) en kan dit dan gebruiken.

Posbank

7. Vragen staat vrij

Heel belangrijk hierin, vragen staat vrij. Zie je een geweldige shoot langs komen en heb je ook na het uitpluizen van de hasthtags geen locatie kunnen achterhalen? Stuur gewoon een berichtje en vraag het na. Soms kreeg ik enthousiast bericht terug met de gouden tip.
Ook kwam ik er al snel achter dat er fotografen zijn die liever hun locaties geheimhouden.
Natuurlijk, er is iets voor te zeggen, vaak zit er zoals je uit dit blog kunt lezen veel zoek en speurwerk in.
Maar dan alsnog, vragen staat vrij, en contact leggen brengt soms alsnog andere mooie dingen.

8. Eigen netwerk

Helaas helaas, ik heb geen zogenoemd ‘pinterest’ woning. Maar hee, ik ken wel mensen die een prachtige woning hebben, al is het maar van het schoolplein, nogmaals vragen staat vrij. Zo mocht ik een tijdje newbornshoots verzorgen in een woning van een kennis wanneer het huis van de klant niet geschikt is voor een shoot aan huis.
Prachtige fabrieken, een hippe vergaderruimte of mooie landhuizen zijn soms ook via een verloren oom of tante te bereiken.
Dus kun je eens niet slapen? Screen je netwerk eens op mogelijke shootlocaties, wederom, soms komen er heerlijk hernieuwde contacten uit. Mensen vinden het fijn om te helpen dat is iets wat ik zeker heb mogen evaren.

9. Kijk om je heen

Sinds ik fotografeer heb ik alleen al mijn eigen dorp nog nooit zo goed bekeken. Geweldige muren, sfeervolle woningen en authentieke paadjes en zelfs een geweldige appelgaard (en zeker weten heb ik aangebeld om te vragen van wie deze gaard was). Ik keek met andere ogen naar die eeuwige rivier en strandjes en bekeek hoe het plaatselijke wandelgebied veranderde door de seizoenen heen. Ik zag voor het eerst de prachtige maisvelden in onze polder. Wanneer ik in de auto zit en we rijden ergens langs wat me aanspreekt sla ik de locatie snel op in Google Maps om ook deze later weer te kunnen screenen. Ik realiseerde mijn eigen branding herfstshoot voor een klein stukje geluidswand aan de snelweg omdat er geweldige klimop in de herfstkleuren groeide. Alles kan een succesverhaal worden wanneer je de omgeving optimaal benut.

Hortus Botanicus Amsterdam

10. Werk een eigen concept uit

Deze tip is specifiek voor de fotografen die dit lezen. Wat je graag wilt fotograferen bij je betalende klanten, laat dit ze al zien via een eigen portfolio shoot. Zo vond ik 2 toppers bereid het henschotermeer in te gaan voor een couple shoot. Een geweldige bruid trok haar bruidsjurk weer aan en afgelopen winter realiseerde ik een winterwonderland shoot in Den Bosch. Ook mijn vaste shoot locatie in de soesterduinen ben ik eerst gaan scouten met een portfolio shoot. Hoe geweldig is het dan wanneer klanten naar je toe komen en zeggen ik wil ook graag een ‘soesterduinen’ shoot bij je boeken.

Ga op pad, scout alles waar je benieuwd naar bent en geniet. Je ziet niets meer wanneer je altijd maar fotografeert zeggen ze dan. I call bullshit mensen, ik heb de wereld mogen ontdekken sinds ik fotografeer. Leg het vast, ontdek, varieer maar eer de klassiekers.

Om mee af te sluiten, want sharing is caring, mijn opgeslagen klassiekers met als standplaats Zuid-Holland: 

Natuur:

 • De soester duinen
 • Het Mastbos Breda
 • Wantijpark Dordrecht
 • Kalmthoutse heide
 • Amsterdamse waterlinie
 • Schoorl
 • Drunense duinen
 • Posbank
 • Veluwe
 • Henschotermeer
 • Galderse Meer
 • Wekeromse Zand
 • Moerputten
 • Cadettenkamp
 • Het houtse meer

Binnen locaties:

 • Stay OK hotel Dordrecht
 • Bluebirds in the Backyard Dordrecht
 • Heuvelpark Breda
 • De oude Hortus Utrecht
 • Beachclub PUUR Drimmelen
 • A Cup of Cake Breda
 • Tuin de Lage Oorsprong
 • ‘De workshopruimte’
 • Piet Hein Eek
 • STROOM Rotterdam
 • RDM kantine
 • Hotel new York Rotterdam
 • Wintertuin Baarn
 • Hortus Botanicus Amsterdam
 • Huize Druivelaar Breda
 • Rozen & Radijs
 • Groepsaccomodatie Avontyr
 • De metaal Kathedraal Utrecht
 • Piattio Utrecht
 • Akkerzicht
 • Villa Pastorie
 • De suiker
 • Studio 13
 • Van nelle Fabriek
 • Fabriek Zuidermeer
 • Lijm en cultuur Delft
 • Energiehuis Dordrecht

Enjoy googeling the shit out of these places en mocht je deze blog hebben kunnen gebruiken of weet je hem aan te vullen, laat het me vooral weten.

Liefs,

Annet

×